Home LED Licht wijzer

LED Licht wijzer

In onderstaande schema staan de belangrijkste technische definities die te maken hebben met LED Verlichting. Zo kunt u makkelijker uitvinden welk type LED Verlichting bij uw behoeftes past.

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice.
Wij helpen u graag verder!


 

De keuze voor een lichtkleur is vaak gebaseerd op de voorkeur van de klant, al zijn er studies die aantonen dat een bepaalde wit-tint bevorderend kan zijn voor de verkoop.
Kleur heeft invloed op de gemoedstoestand. Sommige mensen geven de voorkeur aan 3000 Kelvin vanwege de warmte van het licht en de gelijkenissen met oudere lichtbronnen. Andere prefereren 4000 Kelvin onder de noemer fris. Een 4000 Kelvin lichtbron is in ieder geval zuiniger dan een 3000 Kelvin lichtbron.

Uit onderzoek is gekomen dat de kleur van het licht de prestaties van werknemers kan beïnvloeden. De juiste lichtkleur kan rustgevend of juist opwekkend werken. Als antwoord op deze onderzoeken zijn er Tunable White lampen op de markt gekomen. Bij deze lampen in de wit-tint instelbaar. Door langzaam de kleur te veranderen blijft het personeel scherp, ook aan het einde van de dag.


De kleurtemperatuur van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvin-waarden. Deze waarden geven de ‘temperatuur’ van het licht aan van warm naar koud.
Een lage Kelvinkleur neigt naar rood, een hoge Kelvinkleur neigt naar blauw. Veel gebruikte kleuren zijn:

 

  • 2700K (zeer warm, rood/geel);
  • 3000K (warm, geel);
  • 4000K (koel, wit) en
  • 6000K (daglicht, koud, tegen blauw aan).

De kleurweergave-index (Color Rendering Index of CRI) wordt uitgedrukt in Ra. De kleurweergave wordt gegeven in een getal tussen de 0 en de 100. Deze score geeft aan in hoeverre het verkregen licht weergegeven wordt als zijnde daglicht.
Hoe dichter bij de score bij de 100 uitkomt, hoe beter. Een score van 100 houdt in dat de lichtbron het optimale licht benadert: daglicht.

In ruimtes waar kleurherkenning erg belangrijk is wordt een vaak een hogere Ra gevraagd. Bijvoorbeeld in een kledingwinkel of bij de slager die met versproducten werkt. Daar wordt een Ra van >90 geadviseerd. In kantoorruimtes is een Ra van >80 vaak voldoende. Een score van <60 wordt algemeen als onvoldoende beschouwd. Ook de minimale eisen in Ra per ruimte zijn vastgelegd in de NEN-EN 12464-1.

 


Allereerst is het belangrijk te kijken naar de hoeveelheid licht die er nodig is. De output van licht wordt uitgedrukt in Lumen.

Veel voorkomende Lumenstromen bij binnen-projecten zijn 1100, 2000 en 3000 Lumen. Hoe groter de Lumenoutput, hoe meer licht.
De benodigde Lumenoutput is afhankelijk van de hoogte waarop de verlichting wordt opgehangen, het benodigde bereik van de lamp en de uitstraling van het armatuur.

Voor meer informatie, zie:  Wat is het verschil tussen Lumen en Lux?


Luminantie is het gemeten licht dat teruggekaatst wordt door het oppervlak. De luminantie wordt uitgedrukt in Candela per vierkante meter (cd/m2).

Het resultaat in Candela per vierkante meter bestaat uit een verhouding tussen verlichtingssterkte in Lux en de weerkaatsingscoëfficiënt van het oppervlak.
Een witte vloer weerkaatst meer licht dan een grijze of zwarte vloer. De luminantie is belangrijk omdat er ook via reflectie verblinding op kan treden.
De luminantie heeft invloed op hoe prettig verlichting ervaren wordt. Een te lage of te hoge luminantie kan storend werken.

 

 


Om verblinding door luminantie te voorkomen zijn er normen gesteld voor de minimale afschermhoek van een armatuur.
Deze afschermhoek kan met een afscherming van het armatuur gerealiseerd worden (als er bijvoorbeeld TL-buizen los in het zicht hangen).

Vanaf 20.000 cd/m2 moet de afschermhoek van een aan te brengen kap 15° zijn, vanaf 50.000 is dit 20° en vanaf 500.000 is dit 30°. Bij ingebouwde lichtbronnen met een optiek, zoals bij downlights, zal er minder snel verblinding door luminantie optreden. De lichtbronnen zitten al ingebouwd en het licht straalt in een hoek van de optiek.

 


UGR staat voor Unified Glare Rating. De UGR wordt gegeven in een cijfer van 10 tot 28 waarbij 10 staat voor weinig verblinding en 28 voor veel verblinding.

De UGR is een waarde die aangeeft in welke mate er vanaf ooghoogte al dan niet direct in de lichtbron gekeken kan worden. Hier vindt u meer informatie (inclusief specifieke UGR-waarden).

 

 


Verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in Lux. De output in Lumen moet voldoen aan de gestelde eisen in Luxwaarden.
Er zijn wettelijke minima aangegeven waar de verlichting in ieder geval aan moet voldoen. De Luxwaarden worden gemeten op verschillende niveaus zoals de vloer of het werkvlak.

Voor meer informatie, zie: Wat is het verschil tussen Lumen en Lux?

 

mail Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem contact met ons op
Snelle verzending binnen 24 uur
Retourneren binnen 30 dagen
Meer dan 20.000 Reviews
Beste kwaliteit / prijs garantie
veilig betalen thuiswinkelwaarborg

© 2012 - 2020 - Ledpaneelgroothandel.nl
Beoordeling door klanten: 8,8 / 10 - 19.025 Beoordelingen

* Alle prijzen zijn exclusief BTW

Besparingscalculator
Informatie
Aantal te vervangen spots
Wattage huidige spots
Wattage Led spots
Branduren per dag
Branduren per jaar
Prijs per kWh
Verbruik / Kosten
Huidige verlichting:
 
kWh
 
Ledverlichting:
 
kWh
 
 
U Bespaart p/jaar:
 
kWh
 
Gemiddelde levensduur non-stop gebruik
  Uren Dagen Jaren
Gloeilamp
1000
42
0,12
Halogeenlamp
2000
83
0,23
TL-buis
10000
208
0,57
Spaarlamp
12000
500
1,37
LED-lamp
50000
2083
5,71
 
               
1 Lamp per jaar Verbruik     Stroomkosten
Verbruik 1 gloeilamp
 
kWh
 
Verbruik 1 LED-lamp
 
kWh
 

 

Sluiten
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Helaas is onze showroom gesloten!

Om het welzijn van onze klanten en medewerkers te waarborgen, hebben we onze showroom tijdelijk gesloten. U kunt gewoon via de website bestellen zoals u dat gewend bent. Voor 23:59 besteld? Dan versturen we uw pakket vandaag nog. 
Voor informatie over bestellen of onze producten kunt u contact opnemen met onze klantenservice


Bedankt voor uw begrip,

Team Ledstores