Home Lumen, Vermogen en Lux?

Lumen, Vermogen en Lux?

Lumen, Vermogen en Lux?

Op Ledpaneelgroothandel staat bij ieder product een productomschrijving met specificaties van het desbetreffende product. In de specificaties vinden we de term ‘Lumen’ met een bijhorende waarde. Voor een vakman moet dit een bekende term zijn. In deze blog leggen we u uit wat Lumen is, en hoe deze waarde het beste te interpreteren is. 

Wat is Lumen? (Lichtsterkte of Lichtstroom)


Met Lumen duiden we de lichtsterkte, ofwel lichtopbrengst, van een lamp aan. Het geeft aan hoe helder een lamp is door te meten hoeveel zichtbaar licht het van alle kanten uitstraalt. Kort samengevat geeft het aantal Lumen aan hoeveel licht een lamp per tijdseenheid produceert.

 

Lumen en Vermogen? (Lichtrendement of Specifieke Lichtstroom)


Het aantal Lumen dat een lamp uitstraalt, hangt altijd samen met het vermogen van de lamp. Het vermogen van een lamp meten we in Watt. Een lamp met een hoger wattage geeft doorgaans meer licht dan een lamp met een lager wattage. Echter is dit niet altijd het geval. Sommige lampen zijn namelijk efficiënter met de stroom die zij toegereikt krijgen dan andere lampen. Zo kan een lamp met een vermogen van 5 Watt meer licht geven dan een lamp van 6 Watt. Dit noemen we de Specifieke Lichtstroom of Lichtrendement. Dit geeft aan hoe efficiënt de lamp vermogen omzet in licht. Om deze rede duiden we Lichtstroom aan met Lumen per watt (Lm/W). De ene lamp is dus efficiënter met zijn energie dan een ander. Een lamp met een hogere Lumen per Watt geeft dus meer licht op hetzelfde vermogen.

 

Wat is Lux? (Verlichtingssterkte)


Nu weten we dat het aantal lumen van een lamp aangeeft hoeveel licht deze lamp produceert en hoe hoger de Lichtstroom is, hoe hoger de lichtopbrengst is op hetzelfde wattage. Hoe komt u er dan achter hoe hoog de lichtsterkte moet zijn bij uw project? De verlichtingssterkte van een oppervlakte wordt uitgedrukt in Lux. De hoeveelheid licht dat een oppervlakte bereikt. Lux is in feite het aantal Lumen dat valt op een vierkante meter (m2). Om een ruimte ideaal te verlichten moet u dus rekening houden met het oppervlakte van de ruimte of het oppervlakte waar u de lamp op wil laten schijnen.  

Als een lamp 1000 Lumen produceert en zijn licht uitstraalt over 1m2, is de verlichtingssterkte 1000 Lux. Er vallen namelijk 1000 Lumen binnen een vierkante meter.

Als diezelfde lamp van 1000 Lumen een gebied van 10m2 verlicht, is de verlichtingssterkte 100 Lux. In dit geval delen we het aantal lumen door het oppervlakte dat het verlicht.

Lumen / m2 = Lux (verlichtingssterkte)

 

Hoeveel Lux heb ik nodig?


Nu we de cijfers achter de verlichtingssterkte begrijpen, moeten we weten hoeveel Lux genoeg is om een bepaald oppervlakte optimaal te verlichten. Sommige oppervlakten moeten beter verlicht worden dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan het keukenblad. Hier wordt met precisie eten gesneden. Het is hier belangrijk dat we goed zien wat we aan het doen zijn om ongelukken te voorkomen doordat we niet goed zien wat we aan het doen zijn.In onderstaande blog leggen we uit welke verlichtingssterkte u nodig heeft per ruimte.


- Welke lichtsterkte is geschikt voor welke ruimte? 
  Jeffrey     18-07-2019 13:10     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Ruud Heintjes -  10-04-2020

Ik wil een palmboom van 3 m hoog verlichten met 1 lamp hoeveel lumen of wat moet de ledlamp dan zijn

Snelle verzending binnen 24 uur
Retourneren binnen 14 dagen
Meer dan 20.000 Reviews
Beste kwaliteit / prijs garantie
veilig betalen thuiswinkelwaarborg

© 2012 - 2020 - Ledpaneelgroothandel.nl
Beoordeling door klanten: 8,8 / 10 - 19.025 Beoordelingen

* Alle prijzen zijn exclusief BTW

Besparingscalculator
Informatie
Aantal te vervangen spots
Wattage huidige spots
Wattage Led spots
Branduren per dag
Branduren per jaar
Prijs per kWh
Verbruik / Kosten
Huidige verlichting:
 
kWh
 
Ledverlichting:
 
kWh
 
 
U Bespaart p/jaar:
 
kWh
 
Gemiddelde levensduur non-stop gebruik
  Uren Dagen Jaren
Gloeilamp
1000
42
0,12
Halogeenlamp
2000
83
0,23
TL-buis
10000
208
0,57
Spaarlamp
12000
500
1,37
LED-lamp
50000
2083
5,71
 
               
1 Lamp per jaar Verbruik     Stroomkosten
Verbruik 1 gloeilamp
 
kWh
 
Verbruik 1 LED-lamp
 
kWh
 

 

Sluiten
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Helaas is onze showroom gesloten!

Om het welzijn van onze klanten en medewerkers te waarborgen, hebben we onze showroom tijdelijk gesloten. U kunt gewoon via de website bestellen zoals u dat gewend bent. Voor 23:59 besteld? Dan versturen we uw pakket vandaag nog. 
Voor informatie over bestellen of onze producten kunt u contact opnemen met onze klantenservice


Bedankt voor uw begrip,

Team Ledstores