Menu
EUR
Li-Fi netwerk: Internet via LED lampen

Li-Fi netwerk: Internet via LED lampen

Draadloze communicatiemiddelen zijn onmisbaar geworden in ons dagelijkse leven. We gebruiken het zonder er stil bij te staan de hele dag door. Het gebruik van deze draadloze communicatiemiddelen is minstens net zo gewoon geworden als het gebruik van water en elektriciteit. We zijn dus steeds meer en meer afhankelijk van technologie die er voor zorgt dat gegevens efficiënt worden overgedragen. Desondanks de sterke vooruitgang en innovatie op dit vlak hebben de meeste systemen maar een bepaalde capaciteit. Radiogolven hebben maar een beperkt spectrum dat geschikt is voor draadloze gegevensoverdracht.

Het verzenden van gegevens gaat middels elektromagnetische golven (radiogolven). Deze manier is schaars en duur. Er zal een moment komen dat deze technologie niet meer aan de vraag naar datatransmissie kan voldoen. Om te kunnen voldoen aan deze behoefte moeten we gaan denken aan alternatieven. De oplossing voor het probleem komt voor sommigen uit een onverwachte hoek. Wat als we onze LED lampen kunnen gebruiken om verbinding te maken met het internet?

 

Wat is Li-Fi?


LED lampen kunnen data verzenden via licht. Maar hoe doen LED lampen dit? Licht is ,net als radiogolven, een onderdeel van het elektromagnetische spectrum. Dit spectrum omvat al het licht van gammastraling tot radiogolven. Echter is het voor ons mensen zichtbare licht een heel klein onderdeel hiervan. Dit is weergeven in de onderstaande afbeelding.

Li-Fi-technologie maakt gebruik van zichtbare lichtcommunicatie, ofwel Visible Light Communication (VLC). VLC maakt, op zijn beurt, gebruik van zichtbaar licht uit het elektromagnetisch spectrum om informatie te verzenden. Li-Fi bestaat uit meerdere lampen die een draadloos netwerk vormen. De bandbreedte van Li-Fi wordt geschat op meer dan 1000 keer de grootte van het radiospectrum. Uit onderzoek is gebleken dat Li-Fi meer dan 100 keer sneller is dan Wi-Fi. Li-Fi kan vandaag de dag al snelheden halen van 10 Gigabit per seconde. In dat geval is de LED lamp dus de nieuwe router.

Li-Fi komt voort uit vier jaar onderzoek in Schotland door professor Harald Haas en zou ertoe moeten leiden dat draadloze communicatie onderdeel wordt van LED-verlichting. In feite zou elk lichtgevend object, zoals TV of Lamp, gebruikt kunnen worden als een draadloze Li-Fi hotspot.

 

Hoe werkt een Li-Fi netwerk?


Wanneer er een elektrische stroom wordt toegepast op een LED-lamp, wordt er een lichtstroom (fotonen) uit de lamp uitgestraald. LED-lampen zijn halfgeleider-apparaten, wat betekent dat de helderheid van het licht dat er doorheen stroomt met extreem hoge snelheden kan worden gewijzigd. Dit stelt ons in staat om een signaal uit te zenden door het licht met verschillende snelheden te moduleren. Het signaal kan dan worden ontvangen door een detector die de veranderingen in lichtintensiteit (het signaal) als gegevens interpreteert. De intensiteitsmodulatie (het snel flikkeren van het licht) is niet zichtbaar voor het menselijk oog en dus is de communicatie net zo naadloos als andere radiosystemen, waardoor de gebruikers kunnen worden aangesloten op plaatsen waar licht met LiFi-licht is toegelaten.

Deze techniek maakt het mogelijk om gegevens van een LED-lamp met hoge snelheid te verzenden. Het potentieel van Li-Fi is veel groter dan we ons nu kunnen voorstellen. Met dit wordt licht een nieuwe intelligente taal en kan het een aantal uitdagingen oplossen:

Snelheid & Bandbreedte: LiFi kan gegevens sneller leveren dan conventionele communicatiemiddelen. Deze technologie van de volgende generatie zal draadloos verder gaan dan de huidige mogelijkheden.

Veiligheid: Er is internet als er licht is. De signalen kunnen niet door muren of andere structuren heen. Hackers kunnen jouw netwerk dus niet binnendringen vanaf een externe locatie.

Efficiëntie: Li-Fi werkt op basis van zichtbare lichttechnologie. Voor huizen en bedrijven die gebruik maken van LED-verlichting, kan het echt kosten- en energiebesparend zijn en interferentievrije communicatie mogelijk maken.

Het is nu nog niet beschikbaar voor consumenten om een Li-Fi netwerk aan te leggen. Maar wij kijken er met hoge verwachtingen naar vooruit.





Tips:

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!