Menu
EUR
We zijn overgestapt naar een nieuwe webwinkel omgeving, klantaccounts van de oude omgeving zijn niet meeverhuisd. Reken af als gast, maak een nieuw account aan of neem contact op met de klantenservice voor vragen over eerdere bestellingen.
Wat is de juiste kleurtemperatuur voor LED verlichting?

Wat is de juiste kleurtemperatuur voor LED verlichting?

LED verlichting is verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. Met RGB LED verlichting kunnen alle kleuren gevormd worden. Witte LED verlichting kan variëren in kleurtemperatuur. Waarom is het kiezen van de juiste lichtkleur zo belangrijk? Verschillende kleurtemperaturen zijn geschikt voor verschillende soorten ruimtes. In een operatiekamer is het bijvoorbeeld niet wenselijk dat door warm wit licht het zicht beperkt wordt. Naast het praktische aspect zorgen verschillende kleurtemperaturen voor een bepaalde sfeer en ook is de kleurtemperatuur van invloed op het biologisch ritme van de mens. LED verlichting is daarom verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer en geler de kleur van het licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder en blauwer de kleur van het licht. Ledpaneelgroothandel biedt 2200K, 2700K, 3000K, 4000K en 6000K LED verlichting aan. Het is vaak lastig te bepalen welke lichtkleur geschikt is voor welke ruimte. Het lezen van deze blog zal u meer duidelijkheid geven over de effecten van verschillende kleurtemperaturen en u helpen om de juiste keuze te maken.De invloed van de kleurtemperatuur van LED verlichting op het biologisch ritme

De kleurtemperatuur waaraan iemand behoefte heeft is afhankelijk van de bezigheden en het tijdstip. De lichtkleur is namelijk van invloed op de afgifte van melatonine. Melatonine is een hormoon dat een rol speelt in het slaap-waakritme van het lichaam. In de avond wordt melatonine aangemaakt waardoor het lichaam weet dat het tijd is om naar bed te gaan. Koud/helder licht remt de afgifte van melatonine. Het zorgt er voor dat iemand opmerkzaam en geconcentreerd blijft. Het is daarom een zeer geschikte lichtkleur voor tijdens werktijden. De productiviteit van medewerkers zal door dit licht verhoogd worden. Warm wit licht is minder geschikt voor op kantoren omdat het kan zorgen voor vermoeidheid. Een warmere kleurtemperatuur is daarom meer geschikt voor in de avond. In de avond is het belangrijk om tot rust te komen. Een warme kleurtemperatuur draagt hieraan bij omdat dit de afgifte van melatonine nauwelijks beïnvloedt. Het zorgt voor meer ontspanning. Ook wordt iemand door warm licht minder waakzaam en zal het makkelijker zijn om ‘s avonds in slaap te komen. Blootstelling aan koud/helder licht in de avond zal juist zorgen voor een slechtere nachtrust omdat de afgifte van melatonine dan geremd wordt. 
 

Welke kleur op welk tijdstip?

Zoals net genoemd zorgt koud licht er voor dat je alert wordt en warm licht dat je vermoeid wordt. In de ochtend is daarom koud licht van belang om actief te worden en in de avond warm licht om in slaap te kunnen komen. De belangrijkste tijdstippen om bepaalde lichttemperaturen toe te passen zijn als volgt:

 • 8:00 - 10:00: koud licht

 • 12:00 - 13:00 warm licht

 • 13:00 - 14:00 koud licht

 • 18:00 - 20:00 warm licht

Het zijn echter richtlijnen. De gewenste kleurtemperatuur kan verschillen per persoon en per activiteit.

Meer informatie? Lees dan deze blog over Human Centric Lighting

 

Verschillende kleuren LED lampen

Zoals eerder genoemd biedt ledpaneelgroothandel LED lampen aan in verschillende lichtkleuren, namelijk 2200K, 2700K, 3000K, 4000K en 6000K. Hieronder vindt u een handig overzicht van de verschillende kleurtemperaturen, uitgedrukt in Kelvin. 

 • 2200K (flame wit): Deze lichtkleur is te vergelijken met kaarslicht, het neigt naar oranje.Het wordt dan ook vaak gebruikt als sfeerverlichting in bijvoorbeeld restaurants of slaapkamers. Deze verlichting is niet geschikt om bij te werken of te lezen.

 • 2700K (extra warm wit): Deze kleur licht wordt het meest binnenshuis gebruikt. Deze lichtkleur is te vergelijken met traditionele verlichting zoals halogeen- en gloeilampen. Het zorgt voor een gezellige en ontspannen sfeer in huis, maar is veel duurzamer dan traditionele verlichting.

 • 3000K (warm wit): Deze lichtkleur wordt vaak gebruikt in ontvangsthallen, winkels en kleedkamers. Het is een sfeervolle lichtkleur die geschikt is om een toegankelijke sfeer te creëren. 

 • 4000K (helder wit): Deze lichtkleur is het meest neutraal. Het wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld kantoren, showrooms, kapsalons, schoonheidssalons, keukens en scholen. Helder wit licht zorgt ervoor dat mensen actief en alert blijven. Het is daarom erg geschikt als werkverlichting.

 • 6000K (koud wit): Deze kleur licht wordt vaak gebruikt in ruimtes waar goed zicht belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan magazijnen, tandartspraktijken, ziekenhuizen en werkplaatsen. De kleur van deze panelen evenaart de kleur van daglicht het meest. 

   

Kleurentabel - Welke kleur in welke omgeving?

Onderstaande tabel is een richtlijn voor welke kleuren verlichting geschikt zijn voor verschillende ruimtes. U hoeft zich hier niet exact aan te houden, want het gaat ook om persoonlijke smaak. Voor verder advies kunt u contact met ons opnemen. 

 

Kleurtemperatuur (Kelvin) Omgeving
Warm Wit  
2200K Restaurant
2200K - 2700K  Slaapkamer
3000K Woonkamer
3000K Bar
3000K Bioscoop
3000K Casino
3000K Dagverblijf
3000K Gemeentehuis
3000K Hotel
3000K Sauna
3000K Theater
3000K Wachtkamer
3000K Winkel
Helder Wit  
4000K Keuken
4000K Badkamer
4000K Studeerkamer
4000K Showroom
4000K Apotheek
4000K Huisartsenpraktijk
4000K Fitnesscentrum
4000K Klaslokaal
4000K Kantoor
Koud Wit  
6000K Atelier/werkplaats
6000K Magazijn
6000K Operatiezaal
6000K Parkeergarage
6000K Fabriekshal
6000K Tandartspraktijk

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!