:
Home Het flikkeren van LED verlichting

Het flikkeren van LED verlichting

Het flikkeren van LED verlichting

In het kader van duurzaam leven en ondernemen wordt tegenwoordig veel traditionele verlichting, zoals halogeen- en gloeilampen, vervangen door LED verlichting. Niet alleen omdat het goedkoper is in gebruik, maar ook omdat het beter is voor het milieu. Het kan echter voorkomen dat LED lampen een onaangenaam effect vertonen. LED verlichting kan namelijk gaan flikkeren. We leggen u in deze blog graag uit wat de effecten en oorzaken van flikkerende LED verlichting zijn en hoe u dit op kunt lossen. Om te kunnen begrijpen waarom licht kan gaan flikkeren, moeten we eerst weten hoe stroom werkt.

 

Soorten stroom en flikkerende verlichting

Het flIkkeren van licht komt voor in ieder type verlichting. Bij iedere type verlichting verschilt de mate van de flikkering. Ieder type verlichting die zijn licht ontvangt via het stopcontact heeft hiermee te maken. De stroom uit het stopcontact levert een Alternating Current (AC), ofwel wisselstroom. Dit is de tegenhanger van Direct Current (DC), ofwel gelijkstroom. Dit zorgt er voor dat de stroom met korte tussenpozen wordt geleverd. Omdat wisselstroom continu aan en uit staat, doen de lampen die zijn aangesloten dit ook. Dit is in de meeste gevallen niet te zien, omdat het wisselen van de stroom in Europa en veel andere landen 100 keer per seconde gebeurt. De stroom beweegt dan 50 keer per seconde richting de positieve kant en 50 keer richting de negatieve kant. Dit noemen we de netfrequentie in Hertz. In dit voorbeeld is de netfrequentie 50Hz.

In de bovenstaande afbeelding zijn verschillende soorten stroom te onderscheiden. De groene lijn is de wisselstroom en de rode lijn is gelijkstroom. De blauwe lijn is de drie fasen wisselstroom (Pulsating Current). Drie fase wisselstroom kan worden uitgelegd als 3 wisselstromen die op 3 draden lopen. Omdat de wisselstromen nooit allemaal op het zelfde moment wisselen van richting is er geen sprake van een tussenpoos. Dit zorgt ervoor dat drie fase wisselstroom zich anders gedraagt dan wisselstroom. Dit is goed te zien in het voorbeeld in de afbeelding hieronder.
 

Waarom flikkert LED verlichting?

Uw gloeilampen vervangen door LED lampen kan er voor zorgen dat de lampen gaan flikkeren. Dit komt doordat LED verlichting sneller reageert op de veranderingen in stroomtoevoer. In een LED lamp geeft de bron van het witte licht (fosfor) geen licht meer af als de wisselstroom tijdelijk op 0 staat. Dit komt omdat het geen afkoeltijd nodig heeft. Een gloeilamp zal je in tegenstelling niet snel zien flikkeren. Een gloeilamp geeft namelijk licht af doordat de gloeidraad verhit wordt tot het licht geeft. Een gloeidraad heeft tijd nodig om af te koelen en blijft nagloeien wanneer de wisselstroom op 0 staat.

Dit is de voornaamste rede dat LED verlichting een gelijkstroom nodig heeft. Een LED lamp heeft een driver nodig die een wisselstroom omzet naar gelijkstroom. Sommige LED verlichting heeft al een driver ingebouwd. Voor andere LED verlichting dient er een externe driver geïnstalleerd te worden. Er zijn twee soorten flikkeringen te onderscheiden:

  • Zichtbare flikkering

  • Onzichtbare flikkering
     

Zichtbare flikkering is met het oog waar te nemen. Dit komt voor wanneer de lichtopbrengst van de lamp snel verandert. Onzichtbare flikkeringen zijn niet met het blote oog waar te nemen. Toch hebben ze nadelige invloed op de gemoedstoestand en gezondheid. Onzichtbare flikkering is in de meeste gevallen waar te nemen door de camera op uw mobiele telefoon op de verlichting te richten.

 

Het effect van flikkerende LED verlichting

Zichtbare en onzichtbare flikkeringen kunnen als oncomfortabel worden ervaren. Het kan echter ook zorgen voor gezondheidsproblemen. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeide ogen, hoofdpijn en migraine. Bij traditionele verlichting bestaan de flikkeringen meestal uit helder en donker licht. Bij LED lampen bestaan de flikkeringen uit helder licht en geen licht. Dit kan een stroboscopisch effect veroorzaken. Dit betekent dat mensen soms een spoor van hetzelfde beeld van een lamp kunnen zien dat zich één voor één herhaalt, telkens als hun ogen er overheen bewegen. Dit kan er ook voor zorgen dat een bewegend object lijkt stil te staan of vertraagd lijkt te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld in een industriële werkomgeving levensgevaarlijk zijn.
 

Oorzaken en oplossingen voor flikkerende led verlichting

LED verlichting kan dus gaan flikkeren wanneer de stroomtoevoer niet constant is. Heeft u toch nog flikkerende LED lampen? We hebben hieronder de 7 meest voorkomende oorzaken en oplossingen voor u op een rijtje gezet.
 

1. Gebruik voor dimmen een dimbare LED lamp

Bij het dimmen van LED lampen heeft u altijd dimbare LED lampen nodig. Niet iedere LED lamp is namelijk dimbaar. Een niet dimbare LED lamp aansluiten op een dimmer zal hoogstwaarschijnlijk resulteren in een flikkerende lamp die functioneert als een stroboscoop. 

2. Gebruik bij dimmen van LED lampen een LED dimmer

Om LED lampen te kunnen dimmen, volstaat het niet om deze aan te sluiten op de dimmer die u gebruikt voor gloei- en halogeenlampen. Gloei- en halogeenlampen gebruiken aanzienlijk meer vermogen dezelfde lichtopbrengst te realiseren dan LED lampen. Dimmers voor dit type lampen hebben een hoog minimaal vermogen. Het minimale vermogen van deze dimmers is dan groter dan het algemene vermogen van de LED lamp. Dit zorgt ervoor dat een LED lamp gaat flikkeren. Gebruik altijd een LED dimmer om uw LED verlichting te dimmen. Zo voorkomt u het flikkeren van de lampen.
 

Bekijk hier onze LED dimmers 
 

3. LED Lamp is niet aangesloten op de juiste type LED dimmer

Led dimmers komen in verschillende types. Zo bestaan er de volgende 2 type dimmers:

  • Fase aansnijding (Leading edge)

  • Fase afsnijding (Trailing edge)
     

Deze dimmers gebruiken beide een andere manier van dimmen. Niet elke dimbare LED lamp werkt op beide manieren. Het is vaak lastig te achterhalen welk type dimmer u nodig heeft omdat dit meestal slecht staat aangegeven op de verpakking van LED lampen. Als u vragen heeft over welke dimmer u moet gebruiken, kunt u altijd onze klantenservice bellen. 

4. Instellingen van de LED dimmer staan niet goed ingesteld

Heeft u de juiste type dimmer? Houd dan ook rekening met de dimstand van de dimmer zelf. Veel dimmers hebben tegenwoordig instelmogelijkheden. Dit stelt u in staat om uw LED lampen verder te dimmen, maar ook stabieler te laten werken. Instelbare dimmers hebben meestal een COARSE en soms een FINE knop. Draai deze zo ver terug dat de LED lamp zo ver mogelijk gedimd is zonder dat ze gaan flikkeren. Dit is de ideale dimstand.

5. LED lamp is niet aangesloten op de juiste driver

LED lampen hebben een driver nodig om de stroom om te zetten naar de gewenste hoeveelheid. Als de wattage van de lamp niet binnen het minimum en maximum vermogen van de driver valt, zal deze gaan knipperen. Zorg ervoor dat u de juiste lamp bij de juiste driver heeft aangesloten.
Bekijk hier onze LED drivers

6. Grote pieken in het stroomnet

LED lampen zijn erg gevoelig voor veranderingen in de stroomtoevoer. Het zou kunnen voorkomen dat de lamp niet constant knippert, maar alleen wanneer andere zware apparaten worden aangezet. Denk hierbij aan uw wasmachine, koelkast en vaatwasser. In dit geval zitten de zware apparaten op dezelfde stroomgroep als de LED verlichting. Omdat de LED lampen alleen flikkeren wanneer de apparaten worden aangezet is dit geen groot probleem. Wilt u dit toch oplossen? Sluit dan de zware apparaten aan op een andere stroomgroep dan de LED verlichting. Dit zou het probleem moeten verhelpen.

 

7. De driver van de LED lamp is defect

Is er een LED lamp die opeens is gaan flikkeren na altijd goed gewerkt te hebben? Dan is de kans groot dat de driver kapot is. Een driver kan kapot gaan door oververhitting of fysieke schade. LED lampen en drivers kunnen kapot gaan wanneer deze zich bevinden in een omgeving van 50⁰C of hoger. Heeft u een lamp met een externe driver? Dan kunt u simpelweg uw driver vervangen door een nieuwe te plaatsen. Heeft uw lamp een interne driver? Dan zal u helaas een nieuwe lamp moeten aanschaffen.

Hopelijk heeft u na het lezen van bovenstaande stappen geen last meer van flikkerende LED verlichting. Is uw probleem nog niet opgelost? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen u graag met al uw vraagstukken over uw LED verlichting.


 

  Jeffrey     12-09-2019 11:20     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 schaken@ziggo.nl -  18-07-2020

Sinds kort gaat de led lamp na een paar uur knipperen. Ik begrijp nu.....interne driver........jammer, want we hebben een dikke en die was toch 4 tientjes. Enfin wat is dan de beste vervanging qua merk? en zit er lichtverschil in want dan moet ik er meteen twee hebben.

 Otto Rompelman -  28-05-2020

Ik vermoed dat mijn led-lampen knipperen als er tijdsignalen over het net gaan. Bijv om ca 23:00 uur. Ze hebben ingebouwde drivers en er zit een dimmer tussen. Het effect treedt ook op in ongedimde toestand. Is hier iets tegen tedoen? O. Rompelman

 Globinco -  23-09-2019

Eenvoudig en duidelijk

 Mark, Fa Hexagon Klusbedrijf -  16-09-2019

Zeer fijne post, helder uitgelegd, en ik heb weer iets geleerd!

Snelle verzending binnen 24 uur
Retourneren binnen 14 dagen
Meer dan 19.000 Reviews
Beste kwaliteit / prijs garantie
veilig betalen thuiswinkelwaarborg

© 2012 - 2020 - Ledpaneelgroothandel.nl is onderdeel van Ledstores.nl
Beoordeling door klanten: 8,8 / 10 - 19.025 Beoordelingen

* Alle prijzen zijn inclusief BTW

Besparingscalculator
Informatie
Aantal te vervangen spots
Wattage huidige spots
Wattage Led spots
Branduren per dag
Branduren per jaar
Prijs per kWh
Verbruik / Kosten
Huidige verlichting:
 
kWh
 
Ledverlichting:
 
kWh
 
 
U Bespaart p/jaar:
 
kWh
 
Gemiddelde levensduur non-stop gebruik
  Uren Dagen Jaren
Gloeilamp
1000
42
0,12
Halogeenlamp
2000
83
0,23
TL-buis
10000
208
0,57
Spaarlamp
12000
500
1,37
LED-lamp
50000
2083
5,71
 
               
1 Lamp per jaar Verbruik     Stroomkosten
Verbruik 1 gloeilamp
 
kWh
 
Verbruik 1 LED-lamp
 
kWh
 

 

Sluiten
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Helaas is onze showroom gesloten!

Om het welzijn van onze klanten en medewerkers te waarborgen, hebben we onze showroom tijdelijk gesloten. U kunt gewoon via de website bestellen zoals u dat gewend bent. Voor 19:00 besteld? Dan versturen we uw pakket vandaag nog.
Voor informatie over bestellen of onze producten kunt u contact opnemen met onze klantenservice


Bedankt voor uw begrip,

Team Ledstores