:
Home TL vervangen door LED TL buizen

TL vervangen door LED TL buizen

TL vervangen door LED TL buizen

Denkt u er over om uw TL buizen te vervangen door LED TL? Wanneer u uw TL buizen gaat vervangen heeft dit meerdere voordelen. LED verlichting is erg duurzaam. Er is veel minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Dit heeft een positief effect op het milieu en u kunt er ook erg veel geld mee besparen. In deze blog leggen we uit hoe TL buizen en LED TL buizen werken en hoe u uw oude TL buizen eenvoudig kunt vervangen door LED TL. Ook vertellen we u meer over de voordelen van LED TL. 


Hoe werkt een TL buis?

TL staat voor ‘tube luminescent’. Dit is het Franse woord voor ‘lichtgevende buis’. Een TL-buis kan licht geven door middel van het opwekken van ultraviolette straling in een kwik-ontlading. Op de wand van de buis zit fosforpoeder. Deze fluorescerende laag zal oplichten door de ultraviolette straling en op deze manier geeft de lamp dus licht. Makkelijker gezegd; het gas en de elektriciteit zorgen samen voor het ontbranden en dus voor het licht, net zoals bij een aansteker. Een TL armatuur heeft een conventioneel voorschakelapparaat en is voorzien van een starter óf heeft een elektronisch voorschakelapparaat zonder starter. Dit wordt gebruikt voor stroombegrenzing en voor het ontsteken van de TL buis. Zonder stroombegrenzing is er het risico dat een TL buis uiteenspat.
 

Hoe werkt LED TL?

In een LED TL buis worden de LEDs elektronisch aangestuurd door een driver. Deze driver is een printplaat met elektronica (PCB). In tegenstelling tot traditionele TL buizen wordt het licht naar beneden afgegeven, in plaats van in alle richtingen. Licht in alle richtingen is niet nodig. Met LED TL wordt er dus efficiënter gebruik gemaakt van de lichtopbrengst.
 

De voordelen van LED TL buizen

LED TL heeft meerdere voordelen ten opzichte van traditionele TL buizen. LED TL heeft een laag energieverbruik, een lange levensduur, bestaat in verschillende kleurtemperaturen, bevat geen giftige stoffen en flikkert veel minder.

Laag energieverbruik
Als eerste verbruikt LED TL veel minder energie (ongeveer 50%). Het is een investering om uw TL buizen te vervangen door LED, maar door het lage energieverbruik zult u deze investering snel terugverdienen (binnen 1 of 2 jaar) en alleen nog maar geld besparen. Daarnaast heeft het lage energieverbruik ook een positief effect op het milieu. 

Lange levensduur
LED heeft een langere levensduur. LED TL buizen gaan ongeveer 50.000 branduren mee, terwijl een traditionele TL buis slechts 10.000 branduren mee gaat. LED TL buizen hoeven dus veel minder vaak vervangen te worden. Ook hierdoor kunt u dus geld besparen.

Verschillende kleurtemperaturen
LED TL buizen zijn verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren, namelijk warm wit, helder wit en koud wit. Warm wit licht zorgt voor een warme en gezellige sfeer, terwijl koud wit licht juist handig is wanneer goed zicht vereist is. Helder wit zit hier precies tussenin en is vergelijkbaar met daglicht.

Geen giftige stoffen
TL buizen bevatten kwik. Wanneer de TL buis breekt verdampt het kwik. Hierbij komt een giftige damp vrij wat zorgt voor gezondheidsrisico’s. De giftige stof hecht zich gemakkelijk aan bijvoorbeeld textiel en schoenen. LED TL bevat geen giftige stoffen en is dus een veiliger alternatief. Daarnaast is het ook beter voor het milieu.

Minder flikkeringen
TL verlichting flikkert meer dan LED. Flikkeringen kunnen erg irritant zijn en nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk hierbij aan hoofdpijn en vermoeide ogen.

Wilt u meer informatie? Lees dan deze blog over het flikkeren van verlichting.


Hoe vervang ik een TL buis door een LED TL buis?

Bent u overtuigd van de voordelen van LED TL en wilt u uw oude TL buizen vervangen? Dit kan eenvoudig gedaan worden. De LED buizen kunnen in het bestaande armatuur geplaatst worden. Hoe dit moet hangt ervan af of het armatuur een starter heeft of niet. 
 

TL armatuur met starter
Wanneer een TL armatuur een starter heeft is dit te zien aan de buitenkant. Ook kunt u deze armaturen herkennen doordat de TL buis even flikkert op het moment dat deze aangezet wordt. De starter die in dit armatuur zit dient vervangen te worden door een LED dummy starter. Deze wordt standaard meegeleverd met onze LED TL buizen. Zorg er altijd eerst voor dat de elektriciteit uitgeschakeld is wanneer u de TL buis gaat vervangen. Volg vervolgens de volgende stappen:

 1. Draai de TL buis uit het armatuur door deze een kwartslag te draaien.

 2. Draai de starter uit het armatuur door deze een kwartslag te draaien.

 3. Plaats de LED dummy starter op de plek waar de oude starter zat. 

 4. Plaats de LED TL buis op de plek waar de TL buis zat.

Dit is de meest eenvoudige manier om TL buizen te vervangen. Het is ook nog mogelijk om het voorschakelapparaat (ook wel ballast genoemd) te verwijderen of buiten werking te stellen. Wanneer u dit doet zal er nog meer energie worden bespaard. Ook heeft het een positief effect op de levensduur van de LED verlichting. Flikkert de LED TL buis of blijft de LED TL buis uit? Dan is het nodig om het voorschakelapparaat buiten werking te stellen. Om dit te doen dient u de elektriciteit weer uit te schakelen, het armatuur open te maken en de buis te verwijderen. U ziet dan het voorschakelapparaat (een blok). Er lopen 2 (soms 4) draden naar toe, deze kunt u doorknippen en vervolgens met elkaar verbinden (gebruik hiervoor een WAGO klem, lasdop of kroonsteen). De ballast kan verwijderd worden, maar u kunt deze ook laten zitten.
 

TL armatuur zonder starter
Wanneer u TL buizen in een armatuur zonder starter gaat vervangen, moet er een kleine aanpassing worden gedaan aan het armatuur om flikkeringen te voorkomen. Ook in dit geval is het belangrijk eerst de elektriciteit uit te schakelen. Volg vervolgens de volgende stappen:

 1. Verwijder de TL buis uit het armatuur door deze een kwartslag te draaien.

 2. Open het armatuur

 3. Verwijder het voorschakelapparaat en sluit de nuldraad en de fasedraad aan op het voetje van de LED TL buis. Eén voetje is nu dus voorzien van draden en het andere voetje niet. 

 4. Plaats de LED TL buis in het armatuur met het power voetje aan de kant van de stroomtoevoer.
   

LED TL buis in LED armatuur plaatsen

Wilt u de LED verlichting niet in uw TL armaturen plaatsen? U kunt ook kiezen om een LED TL armatuur aan te schaffen. Wij bieden verschillende soorten armaturen aan. De armaturen met een groen voetje zijn de standaard armaturen en de armaturen met een zwart voetje kunnen doorgekoppeld worden. Onderstaande tekening laat zien hoe de buis in het armatuur geplaatst dient te worden. 

Ons assortiment LED TL buizen

Op Ledpaneelgroothandel bieden we verschillende soorten LED TL aan. We hebben buizen in verschillende lengtes en verschillende kleurtemperaturen. Ook kunt u bij ons terecht als u armaturen of een LED dummy starter nodig heeft. Hieronder een overzicht van onze LED TL buizen:


Onze LED TL verlichting is verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren, namelijk:

 • Warm Wit (3000K)

 • Helder Wit (4000K)

 • Koud Wit (6000K)

Is het nog niet helemaal duidelijk? Uiteraard kunt u contact opnemen met onze klantenservice voor hulp en advies. 

  Annelies     12-09-2019 11:02     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Ton Meijer -  07-02-2020

Ik heb in mijn schuur 3 dubbele tl bakken van 60cm hangen en deze wil ik vervangen door led verlichting. Wat zou u mij adviseren. Ga ik weer dubbele ophangen of kan ik het af door ze te vervangen door een enkele lad balk?

 Annelies Ledpaneelgroothandel -  09-12-2019

Bedankt voor het doorgeven. De link werkt nu weer.

 Johan -  06-12-2019

De link "led dummy starter" werkt niet

 Ben Vrooijink -  17-09-2019

hoe weet ik of ik de goede TL buis heb. Of kan men er ook eerst een af sturen en kijken of het past? Want dan zou ik er eentje willen uitproberen van 60 cm 3000K warm wit

Snelle verzending binnen 24 uur
Retourneren binnen 14 dagen
Meer dan 19.000 Reviews
Beste kwaliteit / prijs garantie
veilig betalen thuiswinkelwaarborg

© 2012 - 2020 - Ledpaneelgroothandel.nl is onderdeel van Ledstores.nl
Beoordeling door klanten: 8,8 / 10 - 19.025 Beoordelingen

* Alle prijzen zijn exclusief BTW

Besparingscalculator
Informatie
Aantal te vervangen spots
Wattage huidige spots
Wattage Led spots
Branduren per dag
Branduren per jaar
Prijs per kWh
Verbruik / Kosten
Huidige verlichting:
 
kWh
 
Ledverlichting:
 
kWh
 
 
U Bespaart p/jaar:
 
kWh
 
Gemiddelde levensduur non-stop gebruik
  Uren Dagen Jaren
Gloeilamp
1000
42
0,12
Halogeenlamp
2000
83
0,23
TL-buis
10000
208
0,57
Spaarlamp
12000
500
1,37
LED-lamp
50000
2083
5,71
 
               
1 Lamp per jaar Verbruik     Stroomkosten
Verbruik 1 gloeilamp
 
kWh
 
Verbruik 1 LED-lamp
 
kWh
 

 

Sluiten
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Helaas is onze showroom gesloten!

Om het welzijn van onze klanten en medewerkers te waarborgen, hebben we onze showroom tijdelijk gesloten. U kunt gewoon via de website bestellen zoals u dat gewend bent. Voor 20:00 besteld? Dan versturen we uw pakket vandaag nog. 
Voor informatie over bestellen of onze producten kunt u contact opnemen met onze klantenservice


Bedankt voor uw begrip,

Team Ledstores