:
Home UGR - Verblinding door licht

UGR - Verblinding door licht

UGR - Verblinding door licht

Bij lichtbronnen zijn een hoop waarden van belang. Denk hierbij aan IP-waarden, CRI-waarden, Kelvin waarden en lichtsterkte in Lumen. In dit artikel hebben we het over UGR-waarde. Kort gezegd heeft de UGR-waarde te maken verblinding. Iedereen heeft hier wel eens last van. Heeft u bijvoorbeeld wel eens last gehad van een felle zon die uw zicht belemmerde? Of heeft iemand wel eens met een zaklamp in uw gezicht geschenen? UGR heeft hier alles mee te maken. UGR staat namelijk voor Unified Glare Rating. Deze term kunnen we naar het Nederlands vertalen als Uniforme VerblindingsWaarde. Deze waarde geeft aan in welke mate er sprake is van verblinding op een gemeten positie. Een UGR waarde kan nooit direct worden gekoppeld aan een lichtbron. De mate van verblinding is namelijk afhankelijk van de positie en kijkhoek van de gebruiker en andere factoren zoals het omgevingslicht en weerkaatsend licht.

Het is belangrijk om de juiste UGR waarde te realiseren om hoofdpijn en andere ongemakken die verblinding met zich meebrengt te vermijden. De ideale UGR-waarde verschilt voor iedere ruimte en iedere plek in de ruimte. Zo moet op plaatsen waar goed zicht essentieel is een lagere UGR-waarde zijn. Dit moet echter niet ten koste gaan van de lichtopbrengst. Het licht moet helder genoeg zijn om werkzaamheden of activiteiten uit te kunnen voeren zonder dat met verblind raakt.

 

Hoe werkt verblinding?

Verblinding komt voor wanneer er een hogere lichtsterkte op het netvlies valt dan waar het aan is aangepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer u ‘s avonds in de auto zit, en er komt een auto tegemoet met groot licht aan. De lichtsterkte van de omgeving is in dit geval laag. Door de hoge lichtsterkte van de koplampen van de tegenligger kunt u de weg minder goed waarnemen. Verblinding kan ongemak, maar ook tot zichtbeperking leiden. Omdat het menselijke oog niet gemaakt is om overmatige hoeveelheden licht te verwerken, zal het licht bij een te grote lichtsterkte worden verstrooid. Hierdoor vangt het netvlies niet het beeld dat het zou ontvangen bij een lagere lichtsterkte. Het verstrooide licht creëert een soort waas. Dit zorgt ervoor dat er minder contrast kan worden gezien.

 

2 Soorten verblinding

Bij verblinding kan onderscheid worden gemaakt tussen directe verblinding en indirecte verblinding. Directe verblinding komt voor wanneer een persoon in de richting van een lichtbron kijkt. Indirecte verblinding komt voor wanneer een persoon het licht van een lichtbron ziet in de weerspiegeling van een ander oppervlak. Denk hierbij aan lichtweerkaatsing op een televisie- of computerscherm. De oppervlakken van televisies en computers zijn doorgaans erg glanzend en weerspiegelen veel licht.

Directe verblinding is meestal te voorkomen door niet in de richting van een lichtbron te kijken. Echter bent u dan kwetsbaar voor het licht dat weerkaatst op oppervlakken aan de tegenovergestelde kant (indirecte verblinding).

 

UGR waarde meten

Het meten van de UGR-waarde op een bepaalde plaats is niet zo gemakkelijk als het meten van de lichtsterkte. Er zijn namelijk een aantal variabelen die de verblindingswaarde beïnvloeden. We kunnen 4 factoren onderscheiden:

 1. Soort ruimte

 2. Het meetpunt

 3. De lichtweerkaatsing

 4. De lichtbron

 1. Soort ruimte
   

De ideale UGR-waarde verschilt per soort ruimte. In een werkomgeving waar met veel precisie wordt gewerkt, is het belangrijk dat er geen verblinding optreedt. Denk bijvoorbeeld aan een operatiekamer of tekenkamer. Hier is het van belang dat de persoon die het werk uitvoert optimaal zicht heeft om zijn taken correct uit te voeren. Verblinding kan hierbij zorgen voor verminderd zicht. De grootte van de ruimte speelt ook een rol. Als het plafond van de ruimte hoger is zal de UGR-waarde lager zijn op ooghoogte en andersom. Ook geldt dat als een ruimte groter is, er minder verblinding is. Een hogere UGR-waarde vind je vaak in ruimtes die geen specifieke of belangrijke functie hebben en waar weinig tijd wordt doorgebracht. Denk bijvoorbeeld aan een gang of een opslagruimte. Hier is het simpelweg minder van belang om goed licht te hebben.

 
 1. Het meetpunt
   

De UGR-waarde kan per plaats in een ruimte verschillen. Ook is de UGR-waarde afhankelijk van de kijkhoek van de waarnemende persoon. Er moet dus rekening gehouden worden met de normale houding van een persoon in de ruimte. Als er in de ruimte vaak naar boven moet worden gekeken, is de UGR-waarde automatisch belangrijker dan in een ruimte waar enkel naar beneden hoeft worden gekeken. Hierbij moet uiteraard rekening worden gehouden met de oppervlakten waar veel naar wordt gekeken. Als deze veel weerspiegelen kan er alsnog verblinding optreden.

 
 1. De lichtweerkaatsing
   

Alle oppervlakken reflecteren licht in verschillende mate. Zo weerkaatst licht meer op een lichte dan een donkere oppervlakte. Ook weerkaatst een glanzend oppervlakte meer dan een mat oppervlakte. Houd bij het plaatsen van verlichting dus altijd rekening met reflecterende oppervlakken.

 
 1. De lichtbron
   

De lichtbron is van invloed op de UGR-waarde. Hoe meer licht de lichtbron produceert, hoe hoger de kans op verblinding. Vaak geven producenten van lampen een UGR-waarde mee. Deze waarde geldt dan voor een specifieke ruimte met specifieke reflectiewaardes van oppervlakken. In ruimtes waar verblinding zoveel mogelijk moet worden vermeden is aan te raden meerdere lampen met een lagere helderheid toe te passen. Zo is het licht beter verdeeld.

 

Hoe bepaalt u de juiste UGR?

In uw eigen huis kunt u zelf bepalen hoe u uw licht instelt. Op werkomgevingen is het belangrijk om te weten hoe hoog de UGR maximaal mag zijn. In de norm NEN-EN 12464-1 staat vastgelegd wat de richtlijnen zijn voor verlichting op de werkvloer. Hieronder staan de maximale aanbevolen UGR-waarden van lampen bij bepaalde ruimtes. 

 
Soort ruimte UGR (van de lichtbron) Waarneembaarheid
Tekenkamer (hoge precisie) <16 Niet zichtbaar
Werk-/kantoorruimtes <19 Merkbaar
Balies & fijne industrie <22 Acceptabel
Magazijnen, trappen, liften, en fabrieken <25 Onaangenaam
Gangen & overlopen (verlichting niet van belang) <28 Onaanvaardbaar
 

Bij het verlichten van ruimtes is het aan te bevelen om te testen voor u de verlichting definitief plaatst. Dit kunt u doen door de verlichting op de juiste plaats te zetten en te kijken of dit geen hinder oplevert.

De LED Panelen van Ledpaneelgroothandel voldoen aan de UGR <19 waarde. Onze LED Panelen zijn dus goed te gebruiken in kantoren en in werkruimtes. Door een Flikkervrije driver op de LED Panelen aan te sluiten verminderd u tevens ongemerkt flikkeren van het licht. U kunt er ook voor kiezen om een dimbare driver aan te sluiten. Zo kunt u zelf de lichtsterkte aanpassen naar het gewenste niveau.


Bekijk onze LED Panelen


Lees hier meer over lichtsterktes
 

  Jeffrey     02-08-2019 10:55     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Snelle verzending binnen 24 uur
Retourneren binnen 14 dagen
Meer dan 19.000 Reviews
Beste kwaliteit / prijs garantie
veilig betalen thuiswinkelwaarborg

© 2012 - 2020 - Ledpaneelgroothandel.nl is onderdeel van Ledstores.nl
Beoordeling door klanten: 8,8 / 10 - 19.025 Beoordelingen

* Alle prijzen zijn exclusief BTW

Besparingscalculator
Informatie
Aantal te vervangen spots
Wattage huidige spots
Wattage Led spots
Branduren per dag
Branduren per jaar
Prijs per kWh
Verbruik / Kosten
Huidige verlichting:
 
kWh
 
Ledverlichting:
 
kWh
 
 
U Bespaart p/jaar:
 
kWh
 
Gemiddelde levensduur non-stop gebruik
  Uren Dagen Jaren
Gloeilamp
1000
42
0,12
Halogeenlamp
2000
83
0,23
TL-buis
10000
208
0,57
Spaarlamp
12000
500
1,37
LED-lamp
50000
2083
5,71
 
               
1 Lamp per jaar Verbruik     Stroomkosten
Verbruik 1 gloeilamp
 
kWh
 
Verbruik 1 LED-lamp
 
kWh
 

 

Sluiten
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Helaas is onze showroom gesloten!

Om het welzijn van onze klanten en medewerkers te waarborgen, hebben we onze showroom tijdelijk gesloten. U kunt gewoon via de website bestellen zoals u dat gewend bent. Voor 19:00 besteld? Dan versturen we uw pakket vandaag nog.
Voor informatie over bestellen of onze producten kunt u contact opnemen met onze klantenservice


Bedankt voor uw begrip,

Team Ledstores