:
Home Waar moet ik op letten bij de aanschaf van LED verlichting?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van LED verlichting?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van LED verlichting? LED verlichting is de nieuwe standaard geworden. Dit komt doordat het lang meegaat, goedkoper is in gebruik en beter is voor het milieu. Toch is nog niet iedereen overgestapt op LED lampen. Er is toch nog een hele groep mensen die niet voor LED lampen kiest. Het voornaamste argument is de lagere aankoopprijs van bijvoorbeeld gloei- of spaarlampen. Hoewel dit op de korte termijn wel zo is, geldt dit niet meer over de langere termijn. Het kan ook zo zijn dat u bij de aanschaf van LED lampen niet goed weet waar u op moet letten. In dat geval willen we u graag een handje helpen. In deze blog bespreken we waar u bij de aanschaf van LED verlichting op moet letten.

 

Wattage of Lumen bij LED lampen?


Bij traditionele verlichtingstypen moest er vooral goed worden gelet op de wattage van de lamp. Had u een 20 Watt gloeilamp in uw leeslamp? Dan weet u dat u in het vervolg een 20 Watt lamp nodig heeft om prettig uw boeken te kunnen lezen. Bij LED lampen ligt dit wat anders. Watt is namelijk geen goede maatstaaf om licht te kunnen meten. Dit geeft enkel het vermogen van de lamp weer. LED lampen zijn veel zuiniger dan andere vormen van verlichting. Hierdoor kan een LED lamp met zo’n 20W aan vermogen tot wel 8 keer meer licht geven.

Bij LED lampen geeft de wattage van de lamp simpelweg aan hoeveel stroom deze lamp verbruikt. Sommige LED lampen zijn energie-efficiënter met de stroom die zij aangereikt krijgen dan anderen. De lichtopbrengst is dus niet meer af te lezen aan de wattage van een lamp. Als u een LED lamp aan gaat schaffen, is het aan te raden om te kijken naar het aantal Lumen dat de lamp produceert en het aantal Lumen per Watt. Dit laatste geeft de energiezuinigheid aan.

Hoeveel Lumen moet u hebben voor uw LED lampen? Dit is geheel afhankelijk van de ruimte, de functie van de ruimte en welke activiteiten er in deze ruimte plaatsvinden. Zo heeft u meer verlichting nodig in een kantoor dan in een slaapkamer. Omdat Lumen alleen aangeeft hoeveel licht een lichtbron uitstraalt, geeft het niet aan hoeveel licht er op een bepaalt oppervlakte valt. Het licht dat op een bepaald oppervlakte valt noemen we Lux. Let echter wel op dat er geen verblinding optreedt.

Bekijk onze blog over lichtsterktes om uw gewenste aantal Lumen te berekenen.

Bekijk onze blog over verblinding door licht om verblinding te voorkomen. 

Energie-efficiëntie van LED lampen (L/W)


Als we weten hoeveel Lumen de lamp moet uitstralen, kunnen we gemakkelijk een LED lamp uitkiezen die aan de juiste hoeveelheid Lumen voldoet. Toch is hierbij aan te raden om te kijken naar de efficiëntie van de lamp. Een lamp met een lager wattage zal altijd minder stroom verbruiken dan een lamp met een hoger wattage. Het is dus belangrijk hoeveel Lumen een lamp uitstraalt per Watt, ofwel Lumen per Watt (L/W). Een energiezuinige lamp van 9 Watt zou in theorie een hoger aantal Lumen kunnen uitstralen dan een inefficiënte 10 Watt lamp. Voor het berekenen van het aantal Lumen per Watt, kunt u simpelweg het aantal Lumen delen door het aantal Watt van een lamp.
Kleurtemperatuur van LED verlichting (Kelvin)


LED lampen kunnen een heel scala aan kleur uitstralen. Zo kunnen onze multikleurlampen bijvoorbeeld wel meer dan 16 miljoen verschillende kleurtinten aannemen. In de meeste gevallen is wit licht toch het meest wenselijke soort licht. Wit licht komt echter ook in verschillende soorten. Zo hanteren wij de benamingen ‘warm wit, ‘helder wit’ en ‘koud wit’ licht. Het menselijk lichaam reageert op de lichtkleur die het waarneemt. Dit leggen we uit in onze blog over Human Centric Lighting.

Lees onze blog over kleurtemperaturen om uw gewenste lichtkleur te bepalen.


 

Kleurweergave van LED licht (CRI)


De kleurweergave van een lamp geeft aan hoe goed een lichtbron de kleuren weergeeft van objecten waar het op schijnt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een object een iets andere kleur lijkt te hebben in bijvoorbeeld zonlicht. Een goede kleurweergave is vooral belangrijk op plaatsen waar veel met kleuren gewerkt wordt en waar onderscheid tussen kleuren goed te zien moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kledingwinkel. Je wilt niet dat de kleur van een gekocht kledingstuk er opeens heel anders uit ziet in ander licht. De kleurweergave van een lichtbron wordt aangeduid met de term ‘Color Rendering Index’ (CRI). De CRI wordt aangeduid met een getal van 0 – 100, waarbij 0 de kleuren erg slecht weergeeft en 100 de kleuren uitstekend weergeeft. Wij raden aan om altijd een CRI van 80 of hoger te gebruiken voor binnenverlichting. Voor plaatsen waar kleuren nog beter moeten worden weergeven raden we een CRI van 90 of hoger aan.


 

LED lampen Dimmen


Let op! Het dimmen van led lampen werkt in de meeste gevallen niet met een standaard dimmer die u ook voor uw gloeilampen gebruikt. De traditionele dimmers hebben een vrij hoog minimumvermogen. LED lampen halen in veel gevallen deze minimumvermogen niet. Wanneer u nieuwe LED lampen aansluit op zo’n dergelijke dimmer, zal de LED lamp hoogstwaarschijnlijk gaan flikkeren. Dit kan hoofdpijn veroorzaken. Houd bij de aanschaf van LED verlichting dus altijd rekening met hoe u de lampen wilt gaan dimmen. Niet iedere LED lamp is dimbaar. Dit staat bij onze producten altijd netjes vermeld in de productspecificaties.

Heeft u bij de aankoop van dimbare LED lampen vragen over hoe u deze het beste kunt dimmen? Neem dan direct contact op met onze klantenservicemedewerkers. Zij helpen u graag om de juiste oplossing te vinden.


 

Bescherming van LED lampen

Niet alle LED lampen zijn beschermd tegen water en stof. Iedere LED lamp is daarom gelabeld met een IP-waarde. ‘IP’ staat voor ‘Ingress Protection’. Dit betekent indringingsbescherming. De IP-waarde houdt dus in hoe goed een lichtbron beschermd is tegen stoffen van buitenaf. Binnenverlichting kan een relatief lage IP-waarde bevatten. Buitenverlichting moet echter beschermd zijn tegen allerlei weerinvloeden. Buitenverlichting moet dan ook een hogere IP-waarde hebben.

Lees onze blog over IP-waarden om de juiste bescherming te bepalen.


 
  Jeffrey     14-08-2019 16:33     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Snelle verzending binnen 24 uur
Retourneren binnen 14 dagen
Meer dan 19.000 Reviews
Beste kwaliteit / prijs garantie
veilig betalen thuiswinkelwaarborg

© 2012 - 2020 - Ledpaneelgroothandel.nl is onderdeel van Ledstores.nl
Beoordeling door klanten: 8,8 / 10 - 19.025 Beoordelingen

* Alle prijzen zijn exclusief BTW

Besparingscalculator
Informatie
Aantal te vervangen spots
Wattage huidige spots
Wattage Led spots
Branduren per dag
Branduren per jaar
Prijs per kWh
Verbruik / Kosten
Huidige verlichting:
 
kWh
 
Ledverlichting:
 
kWh
 
 
U Bespaart p/jaar:
 
kWh
 
Gemiddelde levensduur non-stop gebruik
  Uren Dagen Jaren
Gloeilamp
1000
42
0,12
Halogeenlamp
2000
83
0,23
TL-buis
10000
208
0,57
Spaarlamp
12000
500
1,37
LED-lamp
50000
2083
5,71
 
               
1 Lamp per jaar Verbruik     Stroomkosten
Verbruik 1 gloeilamp
 
kWh
 
Verbruik 1 LED-lamp
 
kWh
 

 

Sluiten
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Helaas is onze showroom gesloten!

Om het welzijn van onze klanten en medewerkers te waarborgen, hebben we onze showroom tijdelijk gesloten. U kunt gewoon via de website bestellen zoals u dat gewend bent. Voor 19:00 besteld? Dan versturen we uw pakket vandaag nog.
Voor informatie over bestellen of onze producten kunt u contact opnemen met onze klantenservice


Bedankt voor uw begrip,

Team Ledstores